Падналите снеговалежи през последните дни бяха дълго чакани и изключително важни за осигуряване на влага за растенията, след дълагата суша и необичайно топло време през последните месеци. Рязкото застудяване обаче крие рискове за зърнената реколта не само в България, а и в други европейски страни като Румъния, Полша, Унгария, Чехия, Германия, както и в прибалтийските страни.

 

Ако проникването на студения въздух е съпроводено от малка снежна покривка, това може да се окаже фатално за зърнените посеви. До момента съществени щети от измръзване не са регистрирани, но може да се очакват на местата, където снежната покривка е под 2 см.

 

По-студеното време в Русия и Украйна защити навреме културите от измръзване, докато сушата в България и Румъния може да бъде компенсирана напълно, единствено ако валежите продължат до края на Февруари, съобщава агенция Ройтерс, припомняйки, че паралелно със сушата в Източна Европа, някои части на Западна Европа пострадаха сериозно от продължителните валежи и наводнения през последните 2 месеца.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!