Руските фермери предложиха да се забрани вносът на плодове за период от 9 месеца в годината, да се въведат ограничения или да се увеличат тарифите за внос, информира sputniknews.com.

Колко площи и с какво се субсидират по схемите за обвързана подкрепа?

Асоциация на земеделци от Ставрополския край предлага да се внасят плодове в страната едва през второто тримесечие, а също така да се повишат тарифите за внос.

Сдружението "Кубански фермери" на свой ред предлага да се намалят ставките ДДС за плодове и плодове до 10% и да се ограничи вносът на ябълки въз основа на прогнози за търсенето и предлагането.

В официално писмо до вицепремиера фермерите молят спешно за подкрепа на сектора. Те искат ограничаване на вноса през третото и четвъртото тримесечие на тази година и през първото тримесечие на 2020 г., както и за значително увеличаване на вносните мита за ябълките.

Въпреки настоящите ограничения върху вноса на плодове от много страни, възниква критична ситуация, когато в периода от началото на прибирането на реколтата до края на годината плодове се внасят на много по-ниски цени. Продукцията идва от страни като Молдова, Сърбия и Беларус в режим на реекспорт, казват още овощарите от Ставропол.