Силата на човешкия дух и прогрес ни дават ежедневни примери. Един такъв пример е борбата на руския фермер Михаил Шляпников, който живее в село Колионово. 
 
 
Във вихъра на кризата с руската рубла през 2015 г. Шляпников имал огромен проблем с това, че не можел да плаща на работниците си, тъй като инфлацията изяждала всяка рубла. Затова находчивият руснак решил да направи местна валута – колион. 
Първоначално колионите са принтирани върху фотографска хартия с номинална стойност 1, 3, 5, 10, 25 и 50. 
2 колиона = 10 яйца
5 колиона = кофа с картофи 
60 колиона = 1 гъска и т.н.
 
Например, един работник може да изоре една нива за конкретна сума от колиони и след това да си купят с тях зеленчуци, плодове и риба. 
 
Снимка:opendemocracy.net
 
Шляпников казва, че идеята му дошла, когато осъзнал, че обикновените бартерни размени на стоки като гъски или картофи ще бъдат много по-устойчиви на инфлацията, ако се направи по-добра форма на разплащане от рублата, която в този момент загуби почва под краката си. 
 
Обаче държавата не харесалата идеята и набързо започнала да съди Шляпников и валутата била моментално забранена. 
Приятели на Шляпников, занимаващи се с блокчейн технологии го посъветвали да направи ICO в блокчейна Emercoin.
 
Това е подход, който наподобява класическото първично публично предлагане на акции, само че това не се случва на регулиран пазар, а вместо акции се използват криптовалути.
 
Така дадена компания обявява своето ICO, след което инвеститорите могат да купуват дигиталните активи, пуснати от компанията, като често тези криптовалути представляват по-скоро дигитални „жетони”, чрез които инвеститорът може да използва разработваната услуга от компанията, обявил ICO-то.
 
Така колионите станали криптовалута и вече не били достижими за дългата и завистлива ръка на властите. 
„Фактът, че това е нещо необичайно и креативно, не означава, че непременно е незаконно. Естествено има и рискове – може някой астероид да удари кокошарника“, казва Шляпников. 
 
Не може да се вкара крава в блокчейн 
Блокчейн технологиите позволяват да се оптимизира работата на фермера, като премахва посредника между него и потребителя. Така процесът се опростява. 
 
Руският фермер е само един от примерите как блокчейн трансформира и селското стопанство. Очевидно не можем да вкараме крава в блокчей, но  можем да организираме по-добре работата и отношенията си с партньорите и клиентите си, докато криптовалутите представляват перфектния инструмент. 
 
„Преди всичко аз съм фермер. Бях заинтригуван от биткойн и блокчейн технологиите и решиха да опитам да ги приложа в моя бизнес. Оказа се, че е много лесно, полезно и дори е забавно. През пролетта на 2017 г., заедно с партньорска компания създадохме пакет от готови решения за фермерите, като направихме достъпа до тях напълно безплатен. Смея да твърдя, че ентусиазмът ми да внедря криптовалутата в реалния живот е много по-голям, отколкото самия феномен“, казва Шляпников пред Cointelegraph. 
 
Снимка: Novaya Gazeta
 
Ключово при колионите е, че криптовалутата не е свързана с никоя съществуващата традиционна валута. Тя е свързана с реалните продукти и услуги, като инструмент за бартер, което е идея, стара като света. 
 
В свое интервю за местна медия Шляпников казва, че се надява правителството да не се намесва в малкия му експеримент. 
 
Шляпников демонстрира огромния потенциал на криптовалутите и блокчейн решенията да се включат в реалния живот, като се елиминират посредниците.  
 
„Премахваме банките, прекупвачите, логистичните услуги и контролните органи и можем да предлагаме продукцията си на реални и по-ниски цени за потребителите. Освен това така излизаме от сивата икономика. За да пазим инвестицията си, ние трябва да регистрираме активите си и докладваме всичко“, казва Шляпников и допълва „Очевидно има голям потенциал в развиването на връзката между IT индустрията и селското стопанство“.