В рамките на селскостопанското производство за второто тримесечие на 2022 г. най-съществено повишение е отчетено при цените на минералните торове – със 153,5%, на електроенергията и горивата – с 45,3%, на продуктите за растителна защита – с 44,8%, на фуражите – с 32,2% спрямо аналогичния период на предходната година. Това е записано в монитиве към Наредба за прилагане на подмярка 22.1 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г., публикувана за обществено обсъждане

В документа подробно са описани кои култури и животни ще бъдат подпомогнати, а също така и ставките. 

ВИЖТЕ ТЕКСТА НА НАРЕДБАТА 

ПРОЧЕТЕТЕ МОТИВИТЕ 

Съгласно данни от Националния статистически институт и направените на тази база изчисления разходите за производство на плодове и зеленчуци нарастват средно с около 23% през второто тримесечие на 2022 г. спрямо 2021 г. на годишна база, докато цените на продукцията отбелязват увеличение средно с 19,7% през аналогичния период. Тези производствени направления формират отрицателна норма на рентабилност, която в периода април-юни 2022 г. се понижава допълнително със средно 4,9 процентни пункта при зеленчуците и с 3,1 процентни пункта при плодовете, посочват о аграрното министерство. 

Голяма част от земеделските стопани, отглеждащи плодове и зеленчуци – предимно малки и средни производители, не могат да възвърнат разходите си и изпитват недостиг на оборотни средства за осъществяване на своята текуща дейност. 

При земеделските стопани, отглеждащи слънчоглед, е налице нарастване на производствените им разходи през второто тримесечие на 2022 г. спрямо 2021 г. със средно 48,3%, докато за същия период продукцията поскъпва средно с 46%. Изпреварващият темп на увеличение на цените на вложенията в сравнение с този на изкупните цени се отразява неблагоприятно върху ликвидността и достъпа до оборотни средства на стопанските оператори, които към момента се сблъскват и със сериозни трудности при реализацията на продукцията си.

Това са част от мотивите, които подкрепят решението на министерството да отдели 5% от средствата по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за т.нар. трета помощ заради войната в Украйна.