Руското земеделско министерство предлага да се въведе квота за износ на зърно, в размер на 7 млн. тона за второто тримесечие на годината, съобщава "Ройтерс". Предстои решението да бъде гласувано от правителството.

Искаме от ЕК отварянето на извънредна мярка COVID – 19

Страната е най-големият световен износител на пшеница. Ако мярката бъде продължена и след април-юни, каквито опасения се породиха срвд търговците, това ще застраши продоволствената сигурност на държавите, нетни вносители на зърнената култура. За момента тя не изглежда чак толкова притеснителна, защо 7 млн. тона е близо до количеството, което се очакваше Русия да реализира на външните пазари за този период. Тревогата е породена от очакванията за последващо затягане на експорта.

Русия обмисля въвеждането на квотата за износ, поради притеснения, че епидемията от коронавирус COVID-19 може да доведе до недостиг на храни на вътрешния пазар. Ако бъде приложена, тя ще важи за пшеница, царевица, ръж, ечемик. Цената на пшеницата на вътрешния пазар расте от няколко месеца, а спада в курса на рублата направи стоката по-привлекателна за чуждестранните купувачи. За първите три седмици на март експортът на зърно от страната е скочил с 35% спрямо същия период на миналата година. 

Русия е изнесла 25,2 млн. т зърно за периода юли-декември 2019 г. От началото на тази година, до края на март, реализираното количество на външните пазари възлиа на 7 млн. т.

Вследствие на новината за обмисляните квоти за износ, фючърсите на пшеницата на борсата в Париж добавиха 1,8% към възходящия си тренд.

За налагане ограничаване на експорта на пшеница се подготвя и Украйна. Икономическото министерство на страната следи износа на зърното, с цел да предприеме мерки, ако се наложи. Преработвателите на пшеница и производители на продукти от брашно вече поискаха налагане на квоти за продажби зад граница, притеснени от възможното нарастване на цените на житото в страната и съответно - на крайната продукция от него.

Горещите новини на Агри.БГ

Казахстан, който е един отнай-големите производители на пшенично брашно, вече е въвел забрана за износа му, според "Блумбърг". Страната е наложила и ограничения за експорта на елда, лук, моркови, картофи и други зеленчуци.

Виетнам, третият в света износител на ориз, временно наложи забрана за договаряне на сделки за експорт на ориз.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Овощари: Къде ще са пазарите за родната продукция?

Въвеждат ли квоти за мляко в ЕС?

Световен призив за свободно движение на семена