Млечната промишленост на ЕС се опитва да се справи в трудната ситуация, в която я поставя борбата с разпространението на коронавируса COVID-19. Производителите на мляко вече търсят подкрепа от Европейската комисия. Обсъжда се осигуряването на помощ за частното складиране на млечни продукти и временното въвеждане на млечни квоти с цел ограничаване на натиска върху производството, пише Agrointel.ro.

Две схеми за животновъди с прием от днес

Генералният секретар на Европейска млечна асоциация (EDA) Александър Антон поиска от еврокомисаря по земеделието Януш Войчеховски подкрепа за частното съхранение на европейски млечни продукти.

Мандрите обявиха, че не знаят колко дълго могат да продължат да действат при сегашните условия, особено на сега, когато обезмасленото мляко на прах вече не може да бъде изнасяно, съобщават от европейската млечна индустрия.

Според Федералния съюз на немските млекопроизводители (BDM) частното съхранение и интервенцията няма да бъдат достатъчни.

BDM призовава производството на мляко да бъде ограничено по обем по време на кризата с COVID-19. Искането на Германия означава въвеждане на квоти за мляко за всяка държава-членка. Тази мярка вероятно ще бъде временна.

По този начин може да се контролира количеството на пуснатото на пазара мляко и фермерите може да се възползват от финансова подкрепа във вид субсидия, за да компенсират съкращаването на приходите.