Над 130 овцевъди и козевъди, членове на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), посетиха овцеферма на свой колега в Румъния. Стопанството на Нико Артимон в Кълъраш наброява 1000 овце от породата Ил дьо Франс.

Какво видяхме на IndAgra 2022?

Българските фермери видяха отблизо условията, в които се гледат животните, но също така научиха повече и за методите и спецификите на отглеждане, както и за субсидиите, които румънските фермери получават.

Нико Артимон заедно със своето семейство и двама работници се грижи за 1000 овце от породата Ил дьо Франс. Съпругата му Клаудиа Артимон се грижи за администрацията, а двете му дъщери помагат когато са свободни.

Овцете се гледат за месо, пасищно. Фермерът разполага с 1000 дка пасища, които са общински. На 400 дка от тях пасат овцете, а останалите 600 дка са за изхранване на животните.

“И при нас има процедура по раздаването на пасищата, затова ние направихме една асоциация и взехме под наем цялата земя около нашите ферми за около 25 години. Наемът е 3 лв./дка на година. Съответно субсидията, която получаваме за пасищата е около 40 лв./дка, като тя е комплексна от 5 мерки”, обясни Нико Артимон и добави, че за субсидиите подобно на България се плаща данък.

По думите на фермера животните се гледат до около 40 кг, като в момента цената на агнешкото е 3 евро/кг живо тегло. Преди Великден цената достига до 4 евро/кг живо тегло.

Фермерите не получават субсидия за продадено агне, такава няма и за продажба на кланица.

“Вълната основно я горим - не я закопаваме, нито запалваме, тъй като наказанието е затвор”, заключи Нико Артимон.

Нещо друго, което направи впечатление на българските стопани, беше термо изолацията на фермата. Таванът на стопанството е покрит с полистиролна пяна, която изолира и запазва температурата както при студено, така и при топло време.