Най-голямото селскостопанско изложение в Румъния - IndAgra 2022 тази година бе на площ от 29 000 кв. метра и своите иновации и машини представиха над 430 фирми. 

Екип на Агри.БГ посети изложението по покана на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). Вземаме ви на разходка с нас. 

IndAgra представя най-новите тенденции в земеделието, лозарството, градинарството и зоотехниката на румънския и на международния пазар. Изложението обединява търсенето и предлагането на водещи производители, вносители и доставчици на продукти и екипировка за селско стопанство, градинарство, лозарство и животновъдството.

IndAgra 2022 срещна производителите, вносителите и дистрибуторите на: 

- Земеделски машини и превозни средства;
- Оборудване за напояване;
- Семена, разсади и плодни дървета;
- Торове и препарати;
- Продукти, използвани в животновъдството;
- Финансови услуги, застраховане, консултации и обучения.

 

Събитието е прекрасна възможност за обмен на идеи на всички, които се интересуват от предоставяне на качествени продукти и услуги в селскостопанския бранш. Една от основните теми на изложението са "умните машини" и решения за стопанствата. Още един път се доказа, че в ерата на супер технологиите земеделието няма как да изостане от дигитализацията. На изложението видяхме множество умни решения, чиято основна цел е пестене на време и намаляване на разходите. Много от тях решават и проблема с липсата на работна ръка - една от сериозните заплахи пред селскостопанския сектор.

В сряда, 26 октомври, президентът на Търговско-промишлената камара на Румъния (CCIR) Михай Дарабан, председателят на Камарата на депутатите Марсел Чолаку и министърът на земеделието и развитието на селските райони Петре Даеа откриха XXVI издание на изложението.

По думите на Дарабан тазгодишното издание отбелязва значително увеличение на чуждестранния интерес - 29% повече международни компании вземат участие в изданието през 2022 г.

Марсел Чолаку пък сподели, че въпреки изключително трудната година, белязана от войната в Украйна, енергийната криза и суша, производството на пшеница е двойно повече от необходимото потребление на Румъния. В същото време румънските плодове и зеленчуци присъстват много повече на трапезата им и всичко това е заслуга на земеделските стопани.

Министърът на земеделието и развитието на селските райони Петре Даеа изнесе информация за тазгодишната реколта от пшеница и слънчоглед. Ето и какви са резултатите - 9 милиона тона пшеница са прибрали румънските комбайни тази година и над 2 милиона тона слънчоглед.

“По този начин не само ще се осигури продоволствената сигурност на Румъния, но и възможността за износ на допълнителните количества суровина”, заключи Даеа.

Паралелно с IndAgra се провежда  и IndAgra Food – Международен панаир за хранително-вкусовата промишленост. Изложението IndAgra може да посетите до неделя, 30 октомври в Букурещ, Румъния.

 

Очаквайте всичко най-любопитно от изложението в Агри.БГ