Пазарната ситуация в Румъния остава доста напрегната, а обещаната компенсация от сто милиона евро, от кризисния резерв за фермери от петте страни-членки на ЕС изглежда колкото близка, толкова и далечна. Румъния би следвало да получи почти 30 милиона евро.

Пълномощният министър в Постоянното представителство на Румъния към Европейския съюз Ахим Иримеску коментира, че средствата, предназначени за румънските фермери за компенсиране на загубите, причинени от евтиния внос от Украйна, ще се окажат недостатъчни. 

„Министерството на земеделието оцени загубите на Румъния на три милиарда евро, а Европейската комисия ги оцени на два милиарда. Трябва да се знае, че във всяка криза, никога, производителят не е бил компенсиран на 100 процента от европейски пари. Сега Комисията планира компенсация от около 30 милиона евро, сума, която румънската държава може да утрои от националния бюджет, ако има пари за това, разбира се“, каза Иримеску.

Според него има голям интерес на европейско ниво към зърно от Украйна, тъй като много страни-членки се радват на ниските цени на украинските продукти. Ахим Иримеску даде пример с Испания, чието животновъдство се нуждае от два милиона тона вносна царевица всяка година. 

По същия начин Португалия внася повече от  един милион тона царевица. Италия също е голям вносител, а Нидерландия внася около 3,5 млн. тона царевица от Украйна. „За тези страни беше добре, че евтиното зърно дойде от Украйна и се надяват това да продължи, но цената я плащаме ние“, посочи Ахим Иримеску.

В началото на седмицата цените на зърното с доставка до пристанище Констанца бяха: хлебна пшеница – 195 евро/тон, фуражна пшеница – 184 евро/тон, царевица – 180 евро/тон, ечемик – 171 евро/тон, слънчоглед – 372 долара/тон.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!