Не осъждам протестите на производителите. Част от петте неща, които бяха посочени като желания могат да бъдат решени - тези, които завися от България. А тези, които зависят от нотификация от ЕК, трябва да я изчакат. Развръзката предстои. Нищо окончателно не се е случило. Това коментира Румен Христов, член на парламентарната Комисия по земеделие за бТВ.

Христов беше един от хората, които гласуваха "за" отпадането на забраната за украинския внос в икономическата комисия.

"Запознах се с един анализ на правителството. Нека не забравяме, че Министерският съвет е колективен орган. Министърът на земеделието винаги защитава земеделските производители, той отговаря за този сектор, но той трябва да се съобразява и с общата обстановка в страната. Защото в крайна сметка това, което правим ние, го правим в името на потребителя.

Трябваше да намерим едно балансирано решение, което да удовлетворява земеделските производители, преработвателите и най-вече потребтеля", каза той.

Въпросът обаче защо само България отмени тази забрана остава.

"Пошла е член на Шенген и на този етап не желае да кандидатства в еврозоната. Унгария е член на Шенген и не желае да кандидатства в еврозоната. Словакия е член на еврозоната и член на Шенген.

Ние трябваше да покажем, че сме солидарни с това, което се случва в Украйна от една страна и от друга - когато има единно решение, а то изтече на 15 септември, няма да продължим желанието си за налагане на забраната.

Постоянно ни упрекват, че не изпълняваме. Решихме да им покажем"
, каза Христов.

Според него вероятно ще има санкции за другите страни-членки като Полша, които наложиха свои мерки и не се съгласиха с падането на забраната за украинския внос.

Как се стигна до протестите на производителите?

Според Румен Христов причината е в нереализираната продукция от слънчоглед през миналата година.

"Тук вина има в известен смисъл правителството, защото имаше кратка забрана за износ макар и неофициална, и от друга страна изчакване на по-добри цени от страна на земеделските производители. В момента България има 6 млн. тона пшеница на склад. Съветвам земеделците да не чакат, а да се опитат да реализират продукцията си, докато има търсене, за да не стане, така че отново да залежи по складовете и да питаме догодина какво правим с тази стара реколта и кой ще ни компенсира", заключи той.