Държавата да определи розопроизводството като стратегически сектор за страната. За това ще настояват браншови организации, които се събраха на работна среща.

Не изпускайте приеми и плащания през месец май

Сред най-дискутираните теми беше употребата на препарати и торове при отглеждането на розите, което влияе чувствително на обемите добив и на качеството на розовото масло. 

Христо Николов пое ангажимент от името на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ), съвместно а Аграрния университет в Пловдив и Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък да разработят програма за обработка на насажденията. За целта организациите ще имат нужда от подкрепата на земеделското министерство при провеждането на анализите на препаратите, както и за утвърждаване на програмата, след което ще бъде проведена информационна кампания сред розопроизводителите. 

В навечерието на предстоящия розобер браншовите организации се ангажираха да участват активно в контрола на незаконните пунктове за изкупуване на розов цвят, които ощетяват изрядните български розопроизводители и преработватели, както и българската държава, като подават сигнали по време на кампанията. 

От бранша са категорични, че ще продължат да настояват за обвързано финансиране на сектора. Според тях изплащането на стимули на база на килограм набран и реализиран розов цвят ще гарантира, че общественият ресурс се инвестира в работещите стопанства. 

Асоциациите коментираха още, че ще настояват розопреработвателите да бъдат освободени от акциз на горивата на фона на кризата, както и за възможности за сключване на многодневни трудови договори за заетите в розопроизводството.

На срещата беше решено още организациите да обединят усилия за изработване на механизми, които да стимулират българските производители и търговци на сувенири и козметика да ползват натурално-ароматични продукти от българска маслодайна роза, произведени в България, вместо вносна синтетика.

Приоритет на работната група в следващите няколко седмици ще бъде финализирането на текстовете на Националната стратегия за розата, които да бъдат предложени на аграрното ведомство като обща позиция на всички в бранша. 

На срещата присъстваха представители на Национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК), сдружение „Българска розова долина“, асоциация „Биопродукти“, Професионална асоциация на розопроизводителите в България, Институт по розата и етеричномаслените култури, както и някои от най-големите розопреработватели в страната.