Агенция Ройтерс публикува материал, в който посочва, че ООН бави регулацията за "заграбването на земеделски земи". Към днешна дата ООН все още не е приела международни насоки за управление на световния поземлен фонд, с което забавя усилията за регулацията на т. нар. „заграбване на земя“, докато инвеститорите продължават да се надпреварват да изкупуват земеделска земя.

 

Още от 2008 г. различни експерти целят да разработят доброволен кодекс за поведение поради опасения, че страни като Китай и държавите от Персийския залив изкупуват милиони декари земя, за да осигурят собствените си хранителни запаси, често за сметка на местното население.

 

Според международната организация Oxfam International, само тази година над 22 000 души са били насилствено изселени от своите домове и ферми и земята им е била заграбена. Организацията в момента осъществява разследвания в няколко държави. "Загубих земята си, земята бе моя живот, нямам човешки права.." казва фермерът Фред Бахемука от Уганда.

 

ООН отговориха светкавично, че три четвърти от въпросните насоки са били договорени на среща миналата седмица, въпреки че нерешени остават правилата относно мащабните инвестиции в земеделска земя. В началото на 2012 г. са насрочени нови срещи, като от организацията очакват финалните насоки да бъдат ратифицирани след около година.

 

Насоките се очаква да се превърнат в база за първите седем принципа на „отговорно земеделско инвестиране“, начертани от Световната банка и някои агенции на ООН, които обаче тепърва трябва да бъдат приети на международно ниво.

 

Инвеститорите, от своя страна, се състезават да осъществяват сделки със земя, преди регулацията в сектора да се повиши. Наред с това несигурността на финансовите пазари превръща земята във все по-атрактивна инвестиция, казват от ООН. Представители на организацията изтъкват необходимостта от мерки в посока на регулиране на инвестиционния процес, за да бъдат избегнати „страшни последици“.

 

От организацията Oxfam International заявяват, че заграбването на земя често е в разрез с правата на човека, особено равнопоставеността на жените. Наред с това инвестициите често пренебрегват местното население в редица райони и застрашават екологичното равновесие.