Българската асоциация на оранжерийни производители (БАПОП) с подкрепата на Министерството на земеделието има собствен щанд на най-голямото международно изложение за храни и напитки в света SIAL 2022 в Париж, Франция.

Ново подпомагане за малки фермери с до 15 дка

Зеленчукопроизводителите от Мало Конаре, Пазарджишко, Десислава и Иван Кабурови споделиха в социалните мрежи снимки на своята продукция в парижкото изложение, което продължава до утре, 19 октомври. Родните производители имат възможността в рамките на пет дни да се запознаят с последните тенденции в производството на храни, да почерпят опит от лидерите в индустрията, както и да осъществят бизнес обмен.

Изложението SIAL е с над 50-годишна история и е задължително събитие за глобалната общност в това производство. В тазгодишното издание на панаира ще могат да се открият 400 000 качествени продукта от 119 страни в 21 продуктови категории.

Организаторите съобщават за над 300 000 посетители, включително търговци на дребно и дистрибутори. В програмата на топ изложението влиза още представяне на най-актуалното съдържание за иновациите и развитието на пазара. В рамките на SIAL 2022 се провежда и форумът за алтернативна храна, който запознава с новаторски идеи чрез презентации на прочути лектори.

Общо взето хората във Франция се насочват към „произведени във Франция продукти“ или повече местни продукти. В същото време те се интересуват по-малко от продукти, които са силно трансформирани”, коментира за пресслужбата на изложението френският търговец Саша Кутелие.

По думите му собено след края на пандемията все повече хора готвят вкъщи и използват сурови продукти, а не такива, които са преработени. „Днес, когато разглеждаме продукт, искаме да имаме възможно най-краткия списък от съставки. Последната голяма тенденция е повече вегетариански продукти, като потребителите търсят все повече зеленчуци”, каза още Кутелие.