Комуникираме с колегите от Полша, Румъния, Чехия и Словакия. Тази седмица ще обсъдим на Управителен съвет и ще вземем решение за протестна готовност по северната граница на страната заради натиска на вноса от Украйна. Надявам се да не се стигне дотам и Брюксел да вземе мерки, защото ножът е опрял до кокала, коментира за Агри.БГ Костадин Костадинов, председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

ГласувайтеКакви са очакванията ви от втория мандат на Явор Гечев като служебен министър?

От сектора настояват за специални мерки, пренос на украинската продукция от ЕС, адекватно подпомагане на производителите в тази криза, изравняване на субсидиите между страните членки. 

„Искаме да бъдем включени за подпомагане при отваряне на кризисния резерв. Това да се направи за всички зърнено-маслодайни култури и зърнопроизводители, не само за слънчогледа. Тези, които гледат над 1500 дка със слънчоглед, даже още не са получили помощта по подмярка 22.1, която е смешна. А идва нова кампания. Земята не може да чака Брюксел. В същото време и банките не чакат нас“, възмущава се Костадинов.

Във връзка с информационната кампания за прилагането на Стратегическия план за земеделие за следващите пет години зърнопроизводителят призова колегите си да се запознаят внимателно с новите правила, тъй като са доста специфични. Всеки трябва да прецени възможностите на стопанството си къде и как може да кандидатства и да направи правилно планиране.

„Трябва да имаме предвид, че Многогодишната финансова рамка ще се променя и бюджетът по ОСП ще се актуализира през годините. Затова при промяна на Стратегическия план за в бъдеще ще искаме допълване на бюджета в посока към проблемни производства, включително зърнопроизводство. 

Конкурентоспособността е свързана с търговията. Тези зърнени коридори трябва да бъдат насочени така че да можем адекватно да търгуваме на нормални цени. Натискът от Украйна напълно унищожава родните производители. Нека Западна Европа да погледне към страните на изток, които обират всички негативи на тази толерантност и либерализиране на търговията“, категоричен е браншовият представител.

По думите му снеговалежът през последните дни дава надежди на зърнопроизводителите да влязат в новата кампания напролет с една прилична влага. „За съжаление, за добра влага не можем да говорим“, сподели за финал председателят на НАЗ.