Ветеринарните власти у нас са установили два нови случая на болестта Син език при диви преживни животни. Официално прессъобщение липсва, но на сайта на Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) e публикувана информация от България с дата 4 януари. 

С какви епизоотии посрещнахме 2021-а в ЕС?

Заразените две диви животни – елен и муфлон, са открити на 17 декември миналата година на територията на област Благоевград. Преди това доклади от БАБХ са изпратени до OIE на 16 ноември, 11 ноември, 16 октомври и 9 октомври. 

Последното съобщение на Агенцията по храните е от 5 ноември 2020 г., когато се съобщава за 8 нови случая. Заразените животни са констатирани в областите Перник – 4 елена лопатара, Враца – 2 сърни, Видин и Ловеч – по 1 елен. 

Тогава ветеринарните власти предупредиха, че най-голямо разпространение на заболяването има в Северна Македония и Гърция. И сега е така, защото последните случаи и от двете наши съседки са от 29 декември. През новата година пък първият доклад за заболяването е получен от още една близка до нас страна – Румъния, на 14 януари.

От БАБХ уверяват, че няма опасност от заразяване на домашните преживни животни у нас, тъй като от 2014 г. изпълняваме ваксинация на възприемчивите животни. 

Вирусното заболяване засяга говеда, овце, кози, биволи, сърни, елени и муфлони. Предава се само чрез кръвосмучещи насекоми, които преди това са хапали друго заразено преживно животно. Не може да се осъществи заразяване с храна, вода и по въздух.

Болестта не е опасна за човека, но причинява сериозни икономически загуби заради по-слаба производителност на неимунните преживни животни.