Регенеративното земеделие превръща сухите запустели райони в плодородни, използвайки комбинация от животни, интелигентно земеделие и стари природни принципи. Така се възстановява биологичното разнообразие, категорична е ниделандката Кирстен Вийлард, която изминава хиляди километри на колело, за да популяризира каузата на интелигентното земеделие, щадящо почвата. С това послание тя пристигна и в България, където посети Фермерския фестивал „Произведено във фермата“, съобщиха от Фондацията за биологично земеделие Биоселена.

Заради дроновете: Ограничението за въздушното пръскане трябва да се преразгледа

През март тази година Кирстен предприема амбициозно начинание - да измине на колело близо десет хиляди километра от Нидерландия до Токио. Пътят ѝ минава през Белгия, Люксембург, Франция, Швейцария, Италия, Австрия, Словения, Хърватия и Сърбия. А сега вече е в България. Навсякъде тя посещава ферми и се среща с производители, за да разговаря за мисията на възстановителното (регенеративното) земеделие - добри добиви и добра устойчивост.

Още 11-годишна Кирстен започва да се занимава с гребане, което практикува вече почти 20 години. И макар да има завидни успехи, на три пъти – 2012, 2016 и 2020 г., тя не успява да спечели олимпийска квота, отчасти заради лош късмет, отчасти заради травми. Приятелят ѝ обаче ще се състезава в Токио 2021, в нидерландската четворка за мъже и Кирстен решава да проправи свой път до Токио, при това с колело.

„След като изпуснах Олимпийските игри като гребец, тръгвам по алтернативен път до Токио - с колело. Мисията ми е да повишава осведомеността и да събирам дарения за проекти за регенерация на екосистемите, разказва Кирстен Вийлард. Тя е убедена, че проектите за работата с природата, вместо срещу нея, ще дадат втори шанс както на природата, така и на обществото.

Регенеративното  земеделие, наричано още интелигентно климатично земеделие, залага на земеделски практики, които възстановяват почвата, връщайки в нея въглеродния двуокис (CO2). Практикуването му от големите производители на храни, но и от малки ферми, подобрява природните ресурси, вместо да ги изчерпва. Регенеративното земеделие е доказало, че е възможно да се отглеждат пресни, здравословни храни по устойчив начин, в обновена почвена екосистема, с намалена зависимост от торове, пестициди и хербициди. Така пчелите и другите опрашители се връщат на полето, а птиците и полезните насекоми помагат опазването им от вредителите.

Можете да следите на живо маршрута на посланичката на регенеративното земеделие тук.