Ритуално засяване на нива с лимец и експериментална демонстрация – това са част от важните акценти в Шестия Международен фестивал за древни култури „Слънцето на Тодорка”.

С древен ритуал започна гроздоберът във Видинско

Проявата по традиция е посветена на есенното равноденствие. Според археолозите, изследвали терена край Врачанското село Оходен, то е било изключително важно за най-старата земеделска цивилизация в Европа, обитавала точно това място. Плодородието било това, което населението издигало в култ, и затова именно на него бил посветено светилището, открито в населеното място.

Фестивалът носи името „Слънцето на Тодорка” заради намереното там погребение на жена, което вече години дава възможност на учените да разберат подробности от бита на хората, живели по тези земи преди 8 000 години. Именно нея местните свойски нарекли Тодорка. Сега тя е единственият напълно запазен скелет на неолитен човек в света и символ на ежегодната проява.

В рамките на тазгодишното издание археологът Георги Ганецовски ще постави на дискусия интересна тема - Има ли предземеделски период в праисторията на Врачанско? Интересна е и експерименталната демонстрация по производство на хляб от лимец, който е произведен тази година на терена, на който са го правили праисторическите хора.

„Предвидено е и едно предизвикателство - възстановка на типична храна за епохата. Ще се приготви от овнешко месо с лимец, корени, семена и билки. Дегустацията ще започне на залез слънце при откриването на Фестивала "Слънцето на Тодорка”, обясняват организаторите.

Сред гостите ще бъде и копривщенеца Ангел Ангелов, който е приготвил над 200 000 порции стари гозби и е претендент за Рекордите на Гинес.

„Ние не правим кулинария, а история. Връщаме времето назад, когато се е готвело с прости продукти по стари технологии. Слагаме в тигана това, което хората са имали в тази епоха, в този сезон", твърди създателят на Националната академия „Кулинарен историк“.

Театрално-танцова формация от Разград пък ще представи премиера на спектакъла „За хората, земята и хляба”.

По време на фестивалните дни от 10 до 14 септември са предвидени над 10 събития, посветени на първата земеделска цивилизация на Балканите, живяла край врачанското село Оходен.