Тържествено беше поставено началото на гроздобера в лозовите масиви в лозовите масиви между видинските села Гомотарци и Кошава. Водосвет за успешно начало отслужи архимандрит Самуил, а заместник-областният управител Лъчезар Попиванов поздрави всички присъстващи.

Каварненските лозя и вино - модерни, местни, успешни

„Както казах на подрязването през месец февруари, екипът на „Бонония Естейт“ е пълен с  професионалисти. Вие сте безкомпромисни в качеството на вашия продукт. Пожелавам ви да сте здрави, да прославяте нашия регион не само в България, а и в целия свят“, заяви той.

Попиванов пожела на стопаните богата реколта и много натежали гроздове. Облечени в народни носии, босоноги девойки от Златорожието пресъздадоха древния тракийски ритуал за мачкане на грозде. След ритуала самодейни състави от селата Гомотарци и Кошава представиха фолклорна програма.

"Много сладко, много пивко, да се лее, да се точи, да се пени“, наричат всички по време на възстановката, която според народното вярване е истинско тайнство. Плодът трябва да се бере напълно узрял. Дори неволно да се откъсне зелен, това предвещава кисела и неблагодатна година.