Асортиментът от екологично чисти продукти на второто издание на Фермерски пазар - Враца включваше разнообразни фермерски стоки - от свежи сезонни плодове и зеленчуци до най-пчелни, млечни и месни артикули. Посетителите бяха впечатлени от специфични подправки, специални селекции сиропи, хлебни изделия, вина и ракии.

Фермери откриха селски комплекс

На особен интерес се радваше щандът на „Врачанска теменуга”. Легендарното вино и ракия с тази марка, която е предпочитал самият Тодор Живков, упорито се завръща от няколко години насам и печели както вниманието на потребителите, така и награди на различни изложения у нас.

био пазар

„Врачанска теменуга” или „Врачански мискет”, а защо не и двете?! Този спор между ценителите май край няма. Важното е обаче, че си ги бива и ракията, и виното. Тато хич не е бил глупав човек, знаел е какво да харесва. А и ние си го почитаме, защото си е наше, тукашно”, обяснява Ваньо Върбанов, който с охота разказва, че врачани отглеждали специфичния сорт лоза още преди Освобождението и правели чудно вино от него.

био пазар

Друг фермерски артикул също грабна вниманието на посетителите – ръчен дърпан кашкавал.

„Вкусът е толкова истински, че няма база за сравнение. Мирише на масло и мляко. Формата е толкова естествена и по-различна от тази, която съм свикнала да виждам в магазина, че едва ли щях да се осмеля да го опитам, ако го бях намерила по щандовете в супермаркета заедно с традиционните пити. С вкусовите си качества кашкавалът ме убеди в това, което ми е разказвала баба за онзи, истинския, който тя е хапвала на мандрата при дядо си”, възторжено обяснява посетителката на щанда Вероника Илиева.

био пазар

Натурален пчелен мед с ядки, брашно от местни производители, тестени изделия, местни ястия и месни и млечни деликатеси, сред които и популярният в Северна България крокмач от овче месо по стара автентична рецепта – бяха част от вкусотиите, които над 40 производители от цялата страна изложиха на дългите редици щандове.

био пазар

био пазар

Посетителите с интерес оглеждаха и домашните сапуни от раклата на баба, които на практика доказват, че българският стопанин от векове се е стремял към екологично чисти безотпадни технологии. Ароматни лавандулови „бомбички”, ексфолианти и билки потвърдиха за пореден път, че традицията в стремежа към чистота, красота и хармония с помощта на природата никога не е бил чужд на българските фермери.

био пазар