Трактори от средата на XX век и селскостопански инвентар, използван по полетата на Добруджа, ще бъдат представени по време на Дните на полето, организирани от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите от 26 до 28 юли.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2022 г.?

Ретро машините ще бъдат извадени от музейната експозиция на Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич и показани на полето край село Гешаново, което ще стане арена на мащабния земеделски форум. Посетителите ще могат да разгледат няколко трактора, сред които „Владимировец“ от 1962 г. 

„За нас е чест и отговорност да бъдем партньори на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите при провеждането на толкова мащабно и внушително събитие!“, подчерта директорът на Аграрната гимназия Катя Пандерова. Трите дни на форума, който събира около 50 фирми от агросектора, свързани със семена, растителна защита, торове, земеделска техника, иновации, ще бъдат изпълнени с много презентации, лекции, игри и забавления. „Ще разкажем за нашия Музей на земеделието, ще покажем атрактивни ретро машини, ще се върнем десетилетия назад, за да покажем как са се справяли със земята нашите деди и как са правили земеделие“, допълни Пандерова. 

Професионалното училище ще бъде представено със свой щанд на събитието, на който ще изложи възможностите на съвременното земеделско образование и професиите, които получават учениците в учебното заведение. По време на Дните на полето училището ще организира редица игри и забавления. На 27 юли Аграрната гимназия ще организира за гостите надпревара по майсторско управление на трактор. На следващия ден надпреварата е за бъдещите механизатори, които ще мерят сили в реденето на бали и роненето на царевица. Ще продължи и състезанието по майсторско управление на земеделска техника само за посетители на Дните на полето.

Официалното откриване на мащабният земеделски форум е насрочено за 26 юли от 17 ч.