Набезите върху стопанската продукция на земеделци и животовъди в планинските райони продължава с пълна сила.

 

В кресненското село Ощава обаче вече имаме своеобразен рекорд, след като глутница вълци, начело с вълчица изядоха 37 телета и 6 крави.  Данните за щетите от дивата напаст съобщи в ловното сдружение “Синаница 2000” Красимир Цонев от Съюза на фермерите “Пирин-2009” в Кресна.

 

От неговото стадо жертва на вълците са станали 10 телета, в стадото на Красимир Марков - 5, на Сашко Стоянов и на Иво Аминков - по 4, по две на Дамян Бенгюзов и Евгени Марков и още десетина на други фермери. Според Красимир Чонев в района се подвизава глутница с вълчица с три малки и поне 6 големи мъжки. Вълчата напаст не щадяла и стадата от овце и кози, и то не само в района на село Ощава, но и в съседното село Влахи и в района на Малешевска планина .

 

За да се спре бедствието, Красимир Чонев внесе предложение в ловното сдружение, председателствано от Страхил Илиев, да се предприемат активни действия за намаляване на вълците в района чрез отстрелване, като се включат членовете на дружинките. Отстрелът ще бъде поощряван с парични награди за убит вълк.

 

Любопитно е, че в Ощава има над 600 глави говеда, при по-малко от 100 постоянни жители, или по пет бройки на глава. Толкова говеда в селото не е имало дори когато е било над 1300 души население. Тогава обаче овцете и козите са били хиляди, докато сега са под броя на едрия рогат добитък.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!