Към края на юли в страната са прибрани 5,7 млн. т пшеница, 624,4 хил. т ечемик, 198,5 хил. т маслодайна рапица, 24,9 хил. т тритикале и близо 6 хил. т ръж, съобщават от Министерството на земеделието и храните. 

До дни започва приемът на заявления за кризисната помощ за слънчоглед

Въпреки повишените средни добиви от декар, засега има изоставане на производството на пшеница в границите от 5,7% на годишна база, поради по-малкия размер реколтирани площи до момента, уточняват от аграрната статистика. 

С почти 60% по-малко е прибраната ръж, с около 30% са надолу количествата маслодайната рапица и третикале. Единствено продукцията от ечемик надхвърля нивото отпреди една година – с 2,1%.

Към края на юли 2023 г. площите за реколтиране с маслодаен слънчоглед и царевица за зърно са съответно с 6,9% и 4,8% по-малко в сравнение с отчетените по същото време на 2022 г

През последните две пазарни години пристанище Варна формира средно 22% от общия експорт на пшеница и ечемик от страната, 33% от износа на царевица и 4% от този на слънчоглед.

Раздвижване на зърнената търговия от порта в морската столица отчитат експертите от МЗХ. През първия месец на пазарната 2023/24 година от там са изнесени общо 254,1 хил. т пшеница, което представлява петкратен ръст на годишна база. Още по-голямо увеличение спрямо година по-рано, с близо шестнадесет пъти има при експорта на ечемик през порта. 

Износът на царевица и слънчоглед през Варна остава в застой.

Към момента няма данни за износ на пшеница, ечемик и рапица от реколта 2023 през пристанище Бургас.