Иновации за справяне с дефицита на работна ръка показват на Международното изложение на малинопроизводителите. Събитието, на което Фермер.БГ е медиен партньор, ще се състои от 7 до 9 май 2018 г. във Велико Търново, а организатор е Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).
 
 
Международното изложение на малинопроизводителите и ягодоплодните 2018 ще се превърне в средище на обмен, като събира наука и практика.
 
По време на събитието ще бъде представен иновационен кобайн за бране на малини и рози. Гостите на форума ще могат да видят първи и полски комбайн за малини, арония и касис. Освен това ще бъдат представени и други решения и иновации за справяне с дефицита на работна ръка в сектора.
 
В рамките на международното изложение, ще бъдат представени още интересни разработки, сред тях – технологии за прилагането на студена плазма, кати йона и ани йона вода; ревитализирана вода за борба с болести и неприятели по ягодоплодните; технологии за превенция на норо вирусите, хепатит А, салмонела. 
 
„Участие ще вземат научни работници, фермери и фирми, ангажирани със сектора. Затова решихме да интегрираме изложението, така че да се даде възможност, родните производители да представят своите продукти. Всеки производител може да получи безплатен щанд от нас. С това биха се създали редица възможности, сред които нови пазари и партньорства“, коментира за Фермер.БГ Божидар Петков, председател на БАМ-Я.
 
На форума ще бъде представена и новата разработка за борба с многогодишни плевели вътре в реда – Агро снайпер, както и други иновативни технологии за отглеждане, растителна защита, торене, прибиране, сортиране, замразяване и съхранение на ягодоплодни. 
 
На 8 май, в ожесточена надпревара ще се включат земеделци с домашни плодови вина, а международно жури ще отличи най-доброто сред тях. 
 
В рамките на международното изложение за първи път у нас ще се проведе и Световната конференция на малинопроизводителите IRO 2018. Това е престижен форум, който се провежда през две години. България има честта да бъде домакин на 11-тото издание.
Сред основните фокуси на конференцията ще бъдат предизвикателствата пред малинопроизводството, глобални проблеми с вредителя Дроздофила сузуки, безопасността на храните и начините за преодоляване на трудностите, свързани с глобалните климатични промени.
 
Участие в конференцията ще вземат експерти от 23 държави.
 
Форумът ще се проведе под патронажа на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Международното изложение е финансирано от Държавен фонд "Земеделие"  (ДФЗ).