Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) си затваря очите за употреба на забранени пестициди от зърнопроизводители. Това се твърди в разследване на журналистката Валя Ахчиева, която тръгна по следите на хилядите изтровени пчелни семейства тази пролет в Плевенско.

Прокуратурата възложи на министъра да провери неразрешени пестициди

След публикуването в социалните мрежи на двата нейни репортажни филма, които проследиха бедствието с пчелите в Северна България тази година, журналистката разпространи миналата седмица и трети филм. В него тя продследява сигнал от местни жители за натровени с пестициди деца след пръскане в ниви край Долна Митрополия през април миналата година. Тогава също е установен подмор на пчели в района.

Разследването стига до голяма фирма в региона, която стопанисва земите, оказали се в центъра на скандала. Заключението на БАБХ, на база на пробите, взети от растителността, е че всички установени вещества са разрешени за употреба. Проверка в нормативната база обаче показва, че това далеч не е така. Поне две от откритите вещества са забранени за употреба от европейското законодателство, а едно - със сигурност е нелегално в България. В труповете на пчелите са открити и други забранени пестициди.

Повече за нередностите и разкритията вижте в самия репортаж: