Земеделският министър Десислава Танева отговори писмено на депутатски въпрос относно нерегламентирания внос на продукти за растителна защита (ПРЗ) и използването им в земеделието.

Прокуратурата възложи на министъра да провери неразрешени пестициди

Министърът припомни, че през 2020 г. България участва в международната операция SILVER AXE V за трети път. Проверките там са направени на граничните контролни пунктове съвместно с Агенция „Митници“, както и във вътрешността на страната заедно с полицията.

В периода на операцията Агенция „Митници“ е задържала 18 352 л турски неразрешени пестициди, които не са декларирани. А при съвместните действия на Агенцията с БАБХ са задържани още 72 л и 20,95 кг неразрешени препарати, превозвани в лични автомобили, отново с произход Турция.

През първото полугодие на 2020 г. на пунктовете „Капитан Андреево“, „Малко Търново“ и „Златарево“ от БАБХ са иззети 773,1 л и 569,2 кг нелегални ПРЗ, внос от Турция.

Вътре в страната от 13 януари до 25 април са направени общо 728 проверки на нелегални ПРЗ. От тях 322 са на обекти за търговия и 406 на земеделски стопани.

По документи са установени нерегламентиран внос и употреба на 3 522 л неразрешен ПРЗ от Белгия. Открити са и 30 л продукти с изтекъл срок на годност.

Извън международната акция БАБХ прави внезапни проверки и заедно с Държавна агенция „Национална сигурност“. През месец юни в областите Пазарджик, Пловдив и Стара Загора са задържани общо 2 962 л и 935 кг нелегални ПРЗ с произход Турция, Гърция, Украйна, Молдова, Испания, Полша. 

През месец юли е извършена проверка на БАБХ и „Икономическа полиция“ в Пазарджишко. От нерегламентиран обект са възбранени 109,7 кг и 15,8 л нелегални пестициди.

През 2020 г. досега са задържани общо 25 728 л и 1 635 кг нелегални ПРЗ – количества, които са многократно по-големи от миналата година.

Отделно е разкрита и нелегална интернет търговия с неразрешени ПРЗ. Незаконните обяви за пестициди са били деактивирани. Един от нарушителите е украински гражданин.

Десислава Танева припомни, че в момента тече процедура за изменение на Наказателния кодекс, за да се криминализира нелегалният внос на неразрешени ПРЗ. Работната група, формирана през 2019 г., е готова с доклад и мотиви за изменение и допълнение на чл. 350а и чл. 353г от Наказателния кодекс, уточни земеделският министър.