177 ракети разбиха 22 градоносни облака за последното денонощие, съобщиха от Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ). Защитата е задействана над областите Пловдив, Стара Загора и Сливен.

Градушките откриха сезона

От двата командни пункта в селата Тъжа и Петрово в област Стара Загора са обработени 12 градоопасни клетки и са изстреляни 118 ракети. От полигона в Старо село, област Сливен са обработени 9 градоопасни облака, изстреляните ракети през последното денонощие са 52. По нареждане на командния пункт в село Поповица, Пловдивско са изстреляни 7 ракети по една градоопасна клетка.

Активният сезон за борба с градушките започна на 26 април тази година. На територията на страната са активирани 11 командни пункта и 261 ракетни площадки към тях в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен.

Междувременно над Казанлък и в Плевенско през последното денонщие паднаха градушки, но за момента няма данни да са нанесли щети на земеделски площи. В момента се провежда избор на изпълнител за демонстрация на самолетна защита срещу градушки, която да допълни ракетния способ.