"Доскоро бях оптимист по отношение на новата обща селскостопанска политика след 2014 г., но след изказванията на еврокомисаря по земеделието в София Дачиан Чолош разбрах, че това няма как да се случи", каза за Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на Зърнопроизводителите Радослав Христов. Тои изрази опасение, че още от сега започва да се прокрадва една терминология по отношение на това, че периодът до 2020 г. отново ще бъде преходен за новите страни в ЕС.

"Досега бяхме в преходен период и в неравностойно положение. Ако влизаме в нов преходен период, това означава отново забавяне", подчерта Христов. Той е притеснен от перспективата, на единния пазар, нашите фермери да се мерят с европейските, без да е постигнато изравняване на субсидиите, по-рано от предвидения в договора период.

Браншовикът коментира още, че ако се изпълни подобен сценарий, то положението на родните фермери ще се влоши, тъй като те отново ще трябва да разчитат на помощта на държавата, което ще се отрази на държавния бюджет. Радослав Христов е успял да попита еврокомисаря Чолош, когато той беше  на посещение в столицата в края на миналата година, дали ще има справедлива ОСП, а отговорът бил, че ще се търси баланс.

 

Всички права запазени! Позоваването на Фермер.БГ е задължително!