Проблемът с работната ръка е повсеместен. Оказва се, че много хора, които уж са безработни, не им се работи. Всеки, който чуе за такъв тип работа, отговаря с насмешка на отправеното предложение. Това коментира за Фермер.БГ Адриан Николов, зеленчукопроизводител от Тервел, Добричко.
 
 
Адриан отглежда общо 60 дка със своето семейство - розов домат, корнишони и дини. Всяка година той среща редица трудности при намирането на хора, които да обират продукцията му.
 
„Каквито и стимули да сме прилагали, се оказва, че не дават желания резултат. Работим основно с хора от малцинствата. В нашия град има много хора, които са безработни, но по една или друга причина отказват да работят на полето. Имаме само няколко човека, които работим с тях всяка година. Останалите са такива, които идват за седмица-две и после се отказват“, обясни фермерът.
 
[news]
По думите му проблемът е по-сериозен отколкото изглежда.
 
„Смятам, че именно работната ръка ще е много голям проблем и за следващи години. Хората в чужбина донякъде са го чрез механизирани машини, но у нас това нещо докато дойде, зеленчукопроизводството ще е в кома“, категоричен е Николов и добави, че би изпробвал всичко, което е видял и научил в чужбина.
 
„За жалост 80% от нещата, които се прилагат в чужбина, у нас те няма да бъдат успешни и трудно биха се приложили. Това, което аз съм виждал – във фабрика за целина, например, хората са отделили много години труд и ресурс, за да създадат машина, която да може да обира реколтата от полето. Това в България, според мен, е невъзможно на практика“.