След месеци застой, работата по Стратегическия план на България, отново започва да кипи. Следващото заседание на Тематичната работна група (ТРГ) се очаква да се проведе в сряда, 14 юли. Това стана ясно по време на Консултативен съвет по животновъдство, свикан по желание на бранша, във връзка със затруднената ситуация в сектора. 

Какъв е напредъкът с мухлясалите проекти от ПРСР?

Целта на заседанието на ТРГ е подновяване на работата по проектите на интервенции, които са обсъждани през предходната 2020 г. и началото на тази година, съобщиха от ресорното ведомство. Оттам добавят, че този процес ще продължи в рамките на следващите няколко месеца, като проектът на Стратегическия план трябва да бъде подготвен до края на 2021 г.

Освен новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП), имаше и други теми, които вълнуват животновъдите. На срещата те бяха запознати още с възможностите на фермерите за подпомагане в преходния период, включително и по мярката за „Временната рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19“.

Беше дискутирано и развитието на преговорния процес по регламента на Стратегически план, обхващащ подпомагането по обвързана подкрепа и преразпределително плащане. 

От земеделското министерство увериха бранша, че се очаква възможно най-скоро да бъдат приети и окончателните законодателни текстове на регламентите от пакета за реформа на Общата селскостопанска политика след 2023 г.
 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.