Птицефермите са в бойна готовност за сезона на птичия грип, който реално сега започва. Всички предприятия в системата затягат дисциплината и  взимат мерки по отношение на биосигурността, заяви пред Фермер.БГ председателят на Съюза на птицевъдите в България Димитър Белоречков.
 
 
Пазарът на яйца вече е стабилизиран, след като беше засегнат последователно от кризата с фипронила и ликвидирането на огнища на грип. Предприетите мерки доведоха до унищожаване на около 200 хиляди птици.
 
„Яйцата в България сега са с леко повишени цени, но в рамките на нормалното. Те не надвишават пазарните стойности, които имаме например при голямото търсене преди Великден. Напротив – сега те са по-ниски,  но направиха  впечатление, тъй като се развиха скокообразно в рамките на около един месец в необичайно време. В други години повишението е през зимата - около Коледа и Нова година“, отбеляза Белоречков.
 
При месото от бройлери цените са стабилни - те са такива, каквито бяха и през цялата година. Това показва, че вътрешният пазар не е подложен на голям натиск на месо отвън. В момента цената в България е по-ниска, отколкото в Полша и Германия. 
 
Интересно е сравнението с Полша, която е известна с голямо свръхпроизводство на яйца и птици. Сега обаче търсенето на полския пазар е толкова голямо, че тези продукти не стигат до България и не могат да правят дъмпинг. 
 
[news]
Сезонът на птичия грип носи най-големи предизвикателства за страните в Европейския съюз, където има свободно отглеждане на птици - Австрия, Швейцария, Франция, Германия, Холандия, Италия и Испания.  Като превантивна мярка част от тези стада ще бъдат преместени на закрито. Европейската комисия разреши свободните кокошки да бъдат затваряни до 16 седмици, без това да променя статута им. Прилагането на тази мярка обаче е свързано с намаляване на продуктивността. 
 
По думите му у нас няма открити нови огнища на птичи грип при кокошките.