Безпрецедентен брой случаи на високопатогенна инфлуенца по птиците (птичи грип) са докладвани при диви и домашни птици от юни до септември в Европа, сочат последните данни на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA). 

Анкета: Какви са средните Ви добиви от слънчоглед за 2022 г.?

Досега през годината са регистрирани общо 2467 огнища при домашни птици, а 47,7 милиона са умъртвените птици в засегнатите предприятия. Епидемията е обхванала общо 37 държави на Стария континент. Между 11 юни и 9 септември 2022 г. са докладвани 788 огнища на вируса в 16 държави от Европейския съюз и Обединеното кралство. 

„Предходните години през летния период нямаше случаи или бяха установени само няколко такива. Географският обхват на тазгодишната епидемия е безпрецедентен, като докладваните случаи варират от островите Свалбард в Норвегия до Южна Португалия и чак на изток до Украйна, пише в доклада на EFSA.

Необичайното e постоянството на вируса и при дивите птици през лятото, който се наблюдава в 15 европейски страни. Птичият грип достигна колониите за размножаване на морски птици на северното крайбрежие на Атлантическия океан, причинявайки масова смъртност, особено в Германия, Франция, Холандия и Обединеното кралство.

Силно заразените диви птици представляват постоянен риск от инфекция и за домашните птици. От юни до септември броят на огнищата при домашните птици намалява в сравнение с предходните месеци, но е повече от пет пъти по-висок в сравнение със същия период на предходната година, отчитат анализаторите.

„Тъй като започва есенната миграция и броят на дивите птици, зимуващи в Европа, се увеличава, те вероятно са изложени на по-висок риск от инфекция с инфлуенца в сравнение с предходните години поради наблюдаваната персистентност на вируса в Европа“, обясни Гилхем де Сезе, ръководител на отдела за оценка на риска към EFSA.

Последните седмични данни от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните, публикувани от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) у нас, са за периода 9 – 16 септември. Според тях огнища на птичия грип при домашни птици продължават да бъдат регистирани в Германия, Испания, Франция и Холандия.

EFSA препоръчва бързо прилагане на подходящи и устойчиви стратегии за смекчаване на заразата, включително подходящи мерки за биосигурност и стратегии за наблюдение за ранно откриване. Трябва да се обмислят средносрочни до дългосрочни стратегии за превенция в гъсто населени райони и в системи за производство на домашни птици, силно податливи на излагане на птичи грип, пише още в доклада на организацията.