Над 16 000 патици са умъртвени в холандска птицеферма, след като стана ясно, че те са в епицентъра на огнище на птичи грип. Властите наредиха всички птици в страната да бъдат прибрани на закрито, съобщи oie.int. 
 
 
Новият случай най-вероятно е причинен от силно патогенния щам Н5, смятат ветеринарните власти в Холандия. По данни на земеделското министерство в Хага болестта е регистрирана в стопанство, отглеждащо патици. То се намира в североизточната част на страната. Четири други птицеферми в непосредствена близост са подложени на обстойна проверка. Около заразеното стопанство е очертана зона за сигурност с радиус от 10 км. 
 
В нея има още 23 птицеферми. В зоната е забранен транспортът на птиче месо, живи птици и яйца. Последните случаи на птичи грип в Холандия са от зимата на 2016 г. Тогава също беше наредено птиците да бъдат прибрани на закрито. 
 
Отмениха наредбата през април. В съседната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия властите с тревога следят ситуацията. Засега не се налага забрана за пускането на птиците навън, твърдят властите в страната.
 
При епидемията миналата година в цяла Германия бяха регистрирани 92 случая на заразени птицеферми, а в цяла Европа пострадаха 29 държави.