В самия край на зимата най-после в Козлодуйско падна първият сняг.

Вижте Наръчника за директни плащания за Кампания 2022

„То не може да се каже колко е сняг това, защото само леко е покрило покривите и земята, но все пак тая зима видяхме и ние малко. Даже се позадържа, та поне да го погледаме, ако не друго. Само гледахме по телевизията и четем по сайтовете за дебела снежна покривка по Петрохан и във Врачанския Балкан, но при нас до сега нямаше и снежинка. Преди години падаха снегове по половин метър, а сега през март се радваме на този, който няма и 1 сантиметър“, разказва Еленка Стефанова, която живее в този район и гледа малка зеленчукова градина.

Освен липсата на достатъчно влага в почвата, меката зима създава и друг проблем. Температурите са сравнително високи и въпреки, че масивът е добре изоран през есента, плевелите избиват, защото не са измръзнали корените им. Това значи, че ще трябва още една доста сериозна механична обработка, защото стопанката е против да ползва хербициди. 
Подобно е положението и в община Мизия, където също до сега не е имало снеговалеж, а сега е побеляло само на места.

„Падна малко сняг, но се задържа само по високата част на баирите. Не сме имали друга такава зима. И миналата беше малко, но сега положението е още по-зле. Май ни чака сериозна суша“, обяснява Станислав Илиев, който има овощна градина в този район.

Почвата там е песъчлива и за добро плододаване е необходима повече влага и затова с оглед настоящите метеорологични условия на стопаните ще се налага да поливат активно освен в периода на традиционното засушаване през юли и август, когато плодовете нарастват и се залагат плодните пъпки за следващата реколта, още в самото начало на лятото, ако поне през пролетта не паднат дъждове със стопанско значение. Младите фиданки се нуждаят поне от 20 литра вода годишно, а при плододаващите количествата надхвърлят 50 литра на едно дръвче.