След редица образователни видеа за No-Till, мисля, че дойде моментът да обединя всичко научено в книга, с която може да се сдобие всеки заинтерсован български земеделец, казва пред Агри.БГ Веселин Спасов, фермер и автор на първата тематична книга у нас „Какво всъщност е Ноу Тил и какви са ползите от него.

И на вас ли ви отрязаха главите" по подмярка 4.1.2?

Неговият труд е изготвен на база години проучвания, пътувания по света и практически опит в родни стопанства. „Има много слухове, но в тази книга е събран опитът на най-добрите земеделци в света, които практикуват No-Till от над 40 години”, споделя Весо.

В книгата разбираемо и синтезирано е обяснено какво всъщност е No-Till, какви са ползите от него и как да бъде прилаган. Описани са всички стъпки и подробности, които трябва всеки земеделец да знае, когато преминава към безоранното земеделие, „защото понякога някоя дребна подробност може да окаже голямо влияние и добивът да намалее или да се получи някакъв друг проблем”, подчертава авторът.

Веселин Спасов: Добивът при No-Till не намалява, намаляват разходите, но трябва да се направи както трябва. Това е и целта на тази книга.

Откакто се е върнал в България Весо е радетел на идеята за екологично земеделие, защото вярва, че това е не само по-доброто но и по-печелившото такова. Той регулярно публикува в своя канал преведени от самия него видеа, в който фермери от други точки на света споделят своя опит с No-Till. Активно участва и в семинари по темата за покривните култури и безоранните технологии като цяло. В настоящия му труд е засегната и системата на ротационна паша в животновъдството, която съответства на No-Till технологията в растениевъдството. Книгата е абсолютно безплатна, а единствената цел на автора е тя да достигне до максимален брой фермери у нас.

„Искам всичките ми натрупани знания през многото лецкии, срещи и общуване с нотилърите по света, да ги научат всички земеделци. Важно е да се знае какво всъщност е No-Till, защото често много хора смятат, че в България не става, че не е за нашите почви и т.н., казва за финал Веселин Спасов.

Можете да изтеглите книгата тук.