Винарска изба в района на Пловдив бе проверена от „Технически инспекторат“ заедно с изпълнителния директор на ДФЗ – Борис Михайлов. Посещението на място на този обект е на база на риск анализ, като нарушения не са установени, съобщиха от Фонда.

Кризата с торовете 

Бенефициерът е сключил договор за предоставяне на финансова помощ по мярка „Инвестиции в предприятия“ от Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 г. Държавните служители са се уверили, че заявеното в проекта оборудване е налично и отговаря на одобрените за финансиране активи. 

От ДФЗ припомнят, че мярката „Инвестиции в предприятия“ се прилага от юни 2019 г., а поради големият интерес през 2020 г. е отворена два пъти. През февруари 2021 г. се състоя четвърти прием.

През 2019 г. и 2020 г. с финансова помощ по тази мярка 68 кандидати са имали възможност да модернизират предприятията си с ново оборудване. Някои от най-предпочитаните активи са дъбови бъчви, ферментатори, съдове за съхранение, гроздоронкачки, гроздомелачки, перисталтични помпи, както и моноблок или машина за пълнене, затваряне и етикетиране.

Отделно Борис Михайлов посети и областната дирекция на Агенцията в Пловдив. Посещенията на място са част от поредицата срещи, които ръководството провежда със служители на областните структури и със земеделски стопани. Целта им е стриктен контрол върху дейността и работата на служителите в цялата страна, уверяват от ДФЗ.