Финансовото предложение за животновъдите при последната среща на Българска аграрна камара с премиера Денков е около 90% от първия транш от 2023 година.

Четете още: Предложение: 20 лв./дка за малките зърностопанства до 3000 дка и 10 лв./дка за големите

 

Това стана ясно от думите на Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация по време на пресконференция, организирана от Българската аграрна камара. 

От асоциацията се надяват и през тази година средствата по Украинската помощ да бъда изплатени на два транша с две различни решения на Министерския съвет. В момента има европейска рамка до 30 юни, с актуализация на бюджета би могло да бъдат отделени необходимите средства за втори транш. 

Той уточни, че от камарата очакват тази седмица нова среща с управляващите, на която да бъде представен ясен план за всеки закон с точни срокове, включително кога ще бъде качен за обществено обсъждане.
Особено важно е да има промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. Никога до сега в България не е имало такова обединение между секторите, което да акцентира върху основните поправки“, уточни Караколев.

Според него една от поправките е фундаментална - предимството на местния земеделски производител, което сега не съществува в нито един бранш. Караколев даде пример, че в момента е напълно законово да се наемат пасища 100 или 200 км от животновъдния обект. Подобна е ситуацията и при земите от Държавния поземлен фонд.

Необходим е и нов Закон за политиките по агроохранителната верига, смята експертът. „В него е важно да има законово регламентиран срок от 30 дни за плащане на продадената стока. За 2023 г. има просрочени над 15 млн. лева към българските животновъди, и това е по съвсем бегла статистика“, каза Караколев. Според него, ако се направят по-задълбочени изследване, ще стане ясно как животновъдите кредитират преработвателите. Според съпредседателят на НОКА в страната ни има твърде много млекопреработвателни предприятия - 250, за сравнение в съседна Румъния те са 20. 

Караколев засегна и болезнената тема с виртуалните животни, за чието съществуване стимулът се крие в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. „Виртуалните животни съществуват заради вратичките за наемане на пасища. Те са много, а няма последствия за нарушителите. Санкцията е между 200 и 500 лева за неправилно водене на документацията. Искат се промени, но има голям отпор, защото интересите в пасищата са много, вероятно и политически“, според Караколев. 

„Държавата има вина за наличието на тези животни, проверките се правят в момент, когато е минал периодът на задържането“, каза и Мария Степанчева от асоциацията на биволовъдите. 

Симеон Караколев припомни, че протестната готовност не е отменена и преговорният процес не е завършен.