Колони от трактори, багери, товарачи, камиони и лични автомобили блокираха двата гранични пункта край Кардам и Дуранкулак.

По този начин земеделските стопани спряха движението на превозни средства с товари от Украйна и Молдова. През двете ГКПП-та е основният поток на селскостопански стоки от тези държави, които навлизат в Североизточна България. Отпадането на забраната за внос на зърно провокира земеделските стопани от Добруджа, които се включиха в общонационалния протест.

Очаква се блокадата на границата с Румъния да падне в следобедните часове. „Тук на гранични пункт сме всички ние – зърнопроизводители, пчелари, зеленчукопроизводители, животновъди от региона на Дуранкулак, Спасово, цялата община Шабла“, заявиха от Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006 от гр.Генерал Тошево, които се насочиха с тежките машини към Кардам и Дуранкулак. 

Обсади имаше и на останалите две точки, на които бяха обявени протестни действия в Добричка област. В центъра на Карапелит техниката препречи пътя към Силистра и част от селата към Шуменска област. На основното кръгово кръстовище на Балчик земеделските машини спряха потока от автомобили, идващи от Румъния и движещи се към Варна. По този начин стопаните от Добруджа дадоха знак, че не са съгласни с вноса на зърно от Украйна. Всички фермери са единодушни, че са готови до край да отстояват правата си.

Исканията на протестиращите са формулирани в декларация на Инициативен комитет, която е изпратена до Парламента, Министерски съвет и президента на Република България.