Активисти на Грийнпийс поставиха гигантска "отровна" ябълка пред Европейския парламент в Брюксел, призовавайки политиците в ЕП да не дават на фермерите отровен подарък, отменяйки екологичните изисквания и мерки в Общата селскостопанска политика (ОСП).

Именно в четвъртък, 11 април, членовете на Европейския парламент решават дали да прибързат с гласуването на плана на Европейската комисия за премахване на екологичните изисквания, на които фермерите трябва да отговарят, за да получат средства от Европа.

Ябълката на раздора
Висока над три метра и бълваща зелен дим, отровната ябълка подчертава, че по-малката защита на природата вреди на фермерите и би оказало негативно влияние върху способността на земеделците да произвеждат храна, обясняват от Грийнпийс. 

През последните месеци фермерите протестират заради неконкурентните условия, на които са подложени. Дори земеделски производители от България и членове на Българската аграрна камара (БАК) присъстваха на среща в Брюксел относно бъдещите стъпки и решения, които трябва да се вземат, за да могат фермерите да бъдат подпомогнати.

От Грийнпийс пък предупреждават, че политиците превръщат правилата за опазване на природата в изкупителна жертва за проблем, причинен от пазара и търговската политика.

Директорът на Грийнпийс за селскостопанска политика в ЕС Марко Контиеро коментира:

„Фермерите с основание са бесни. Малките и средни ферми изчезват, изядени от мега стопанства, тъй като фермерите са притиснати от евтиния внос от страни извън ЕС и несправедливи цени, наложени от големите компании на пазара. Европейските политици, които не желаят да преразгледат неустойчивата търговска политика на ЕС или да се противопоставят на големите хранителни корпорации и химическите компании, се преструват, че опазването на природата е проблемът", каза Контиеро.

В отговор на протестите на фермерите, Европейската комисия предложи премахване на доста от екологичните изисквания в ОСП. Министрите на земеделието вече посочиха, че правителствата на ЕС ще подкрепят тези планове.

Гласуването в Европейския парламент днес, 11 април, трябва да реши дали да се ускори отговорът на ЕП, като предложението се постави незабавно на гласуване по време на последната пленарна сесия преди изборите през юни - 22-23 април 2024 г.