Животновъди от различни райони на страната се събраха на многохиляден национален протест на площада пред Министерския съвет в София.
 
 
Фермерите поискаха оставки в управлението на животновъдния сектор – от директори на дирекции в земеделското министерство, през зам.-министър Цветан Димитров и министър Румен Порожанов, чак до премиера Бойко Борисов.
 
Районът беше наситен с полицейски сили. Сградата на правителството се охраняваше от плътен кордон униформени. Малка група се опита да пробие веригата на полицаите, но беше отблъсната.
 
[news]
Стопани от засегнатите от чумата по дребните преживни животни райони разказаха пред събралото се множество за унищожаването на стадата им. Преживяната трагедия трогна дълбоко протестиращите.
 
Оркестър изсвири националния химн на България. Фермерите припомниха, че на днешния ден е роден един велик българин – Васил Левски. Този ден трябва да бъде повратен и за България, казваха стопани.
 
Множеството скандираше „Оставка“, „Убийци“ и „Мафия“. Отчаяни фермери изсипаха на земята гюмове с мляко и изгориха денкове с вълна в знак на протест срещу унизителните условия, в които е поставена продукцията им.
 
Организатор на протеста е Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). По време на митинга министър Румен Порожанов проведе телефонен разговор със съпредседателя на НОКА Симеон Караколев. По-рано днес стана ясно, че едно от исканията на протестиращите е изпълнено – засегнатите от евтаназията на животни фермери ще получат помощ de minimisпо 47 лв. на овца или коза.
 
Проведеният разговор обаче не повлия на хода на митинга. Протестиращите настояваха представител на властта да застане пред тях и да им обясни какво се случва в животновъдния сектор.
 
 
Стопани от засегнатите от чумата райони коментираха, че преведените пари са подигравка с тях, тъй като са много ниски суми.
Янка Попова, съпредседател на НОКА, коментира, животновъдите са станали жертва на лобистки интереси - член 23 от Наредба № 3, макар и отменен вече от съда, ги е вкарал в примката на преработвателите.
 
"Към момента животновъдите са загубили по 28-30 лв. сме изгубили за овца за две години", подчерта Янка Попова.
Симеон Караколев обобщи: "С тази политика за България и за българското село няма бъдеще. Животновъдите не знаят какво ги чака утре, така на се прави нито поминък, нито бизнес – без сигурност."