Пролетната сеитба в Украйна започна в някои райони, но все още не е стартирала масовата кампания, заяви пред Ройтерс украинският заместник-министър на земеделието Тарас Дзьоба. Докато войната продължава е невъзможно да се прогнозира колко зърно ще бъде засято в нападнатата от Русия държава.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

По-рано украинският президент Володимир Зеленски направи изказване, че Украйна трябва да засее колкото се може повече култури тази пролет, въпреки руската инвазия. „Тази пролет, както всяка пролет, трябва да направим пълноценна сеитбена кампания, доколкото е възможно, защото става дума за живота, за нашия живот, за нашето бъдеще", призова той.

Според земеделската консултантска компания APK-Inform площта, засята с пролетните зърнени култури на Украйна през 2022 г., може да намалее с 39% до 4,7 милиона хектара. Страната, която събра рекордните 86 милиона тона зърно през 2021 г., зася 7,7 милиона хектара с пролетници миналата година.

Украйна е основен световен производител и износител на зърно и растителни масла. Анализатори и фермери очакват спад в реколтата и износа през 2022 г. поради войната. Синдикатът на земеделските производители в Украйна предположи, че фермерите вероятно ще намалят площите със слънчоглед, рапица и царевица тази година, като ги заменят със зърнените култури - елда, овес и просо.

„Акцентът ще бъде върху пролетните култури, които ще бъдат ожънати през лятото, тъй като не знаем каква ще бъде ситуацията в бъдеще. За изхранване на населението и въоръжените сили производството ще се съсредоточи върху елда, грах, онези видове култури, които ще направят възможно събирането на реколтата, така че Украйна да бъде напълно снабдена с храна”, каза пред украинска телевизия Денис Марчук, заместник-ръководител на Украинския земеделски съвет, предава Ройтерс.

Пролетната сеитба в Украйна традиционно започва в края на февруари или през март. Земеделските производители вече заявиха, че ще започнат да сеят първо в безопасни райони. Според заместник-министърът на земеделието причиненият от войната недостиг на гориво ще бъде основният проблем за зърнопроизводителите, тъй като те имат достатъчно семена за тазгодишната кампания.

Дзьоба съобщи още, че есенниците са в добро състояние в цяла Украйна, има достатъчно зърно до лятото и държавата няма да остане без хляб.