Емблематичното събитие за Тутракан е Празникът на кайсията ще се проведе на днес - 15 юли, от 17:30 часа – парк „Христо Ботев“в града, научи Агри.БГ от организаторите. 

Готови ли сте? Стартират теренните проверки 

Както е известно, регионът на Тутракан е най-големият производител на кайсии в страната, което е и причината за традиционния фестивал. Провежда се ежегодно от 2004 г. под мотото „Тутракан – Столица на кайсията“. 

Събитието предлага изложение на различни сортове на вкусния плод, конкурси за най-добър кайсиев плод, най-вкусно сладко от кайсии, най-добра кайсиева ракия и най-вкусен кайсиев сладкиш. В програмата е включен и музикален концерт както и много игри. Празникът на кайсията е едно от най-интересните събития в културният афиш на Тутракан и е обичан от големи и малки жители на града, а за посетителите представлява истинска атракция. 

Целта на празника е да отбележи и популяризира труда на месните кайсиепроизводители и да съхрани обичаите на културния живот на община Тутракан. Продукцията на региона се отличава не само с големия си мащаб, но и с отличните вкусови качества на отглежданите сортове кайсии. Разнообразието на сортове е огромно и посетителите на фестивала ще могат да оценят и опитат техните качества. 

Професионално жури ще отсъди най-добрите плодове в различните категории на конкурсите, включващи най-добър плод по сладост, плътност и търговски вид. Един от най-интересните конкурси е специално предназначен за деца – дефиле на плодородието с оригинални костюми и награда „Принцеса Кайсия и Принц Кайсия“. Освен производителите на кайсии, в събитието вземат участие и читалища, любители кулинари, местни жители както и гости на града.