В петък се проведе Консултативен съвет по зърното, но, за съжаление, пресинформацията от Министерството на земеделието не хвърли кой знае колко яснота върху обсъжданите мерки. Затова потърсихме Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), но и той не даде повече конкретика.

Гласувайте: Запасявате ли се с торове навреме?

„Ще имаме съвместен брифинг с Министерството на земеделието. Нека първо мерките бъдат одобрени и издадени, тогава ще говорим повече“, лаконично коментира Костадинов за Агри.БГ.

Все пак успяхме да разберем повече по няколко теми, които са също толкова важни за земеделските производители, колкото и контрола на вноса на украинско зърно и предложенията, които ще бъдат изпратени за одобрение на ЕК.  

Контролирано палене на стърнища


Търсят се варианти за неговото разрешаване, особено за критични ситуации с намножаване на неприятели. Паленето е записано в Стратегическия план по фитосанитарен контрол – има ли възможности да се прави, кога, къде и как технически. 

Дерогация за употреба на определени препарати


Сформирана е работна група за нашествието на ливадна пеперуда по полетата, но не е само тя – царевичен хоботник, телен червей, диабротика. „Ако се продължава по този начин и няма дерогация на определени инсектициди, разходът ще трябва да бъде за сметка на държавата“, категоричен е Костадинов. 

Отпадане на ротация на културите


Във връзка със зелените изисквания от догодина зърнопроизводителите настояват вместо ротация да се прилага само диверсификация на културите. „Сега сме все още на първа фаза – направено предложение“, отново уклончиво отговори Костадинов, като допълни, че все още не е ясна датата на следващото заседание на Тематичната работна група за доработване на Стратегическия план. 

Мярка за есенното торене


Идеята на НАЗ е да отпадне митото за внос на руски торове, тъй като българските цени са доста по-високи в сравнение с вкараните отвън. „Разиграват се политически игри, а ние искаме реални действия, които се изразяват в цени. Ако успеем да свалим митото на руските торове, ще се постигне едно нормално ниво, стига да има контрол на търговията. Трябва да се направи запитване към Министерството на финансите, процедурата не е лека“, обясни браншовият представител.