Производителите на плодове и зеленчуци категорично настояват за спешна ревизия на разпределението на средствата по Схемата на финансово подпомагане за производителите на плодове, зеленчуци и картофи.

 

За 24 септември е насрочена среща между министър Васил Грудев и представители на браншови организации на производители на плодове и зеленчуци. На тази среща производителите ще отстояват исканията си, които вече са изпратени в декларация до МЗХ.

 

Очакваме да срещнем разбиране, заяви пред репортер на Фермер.БГ Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България. Трифонов е категоричен, че разпределението на общия процент – 13% обвързана подкрепа, трябва да се преразгледа. И

 

зчисления и анализи на производителите показват, че финансирането за производство на плодове и зеленчуци трябва да бъде най-малко 200 лв./дка до 2020 г. Браншовите организации от сектор Плодове и зеленчуци настояват за този програмен период за тях да бъдат предвидени общо близо 82 млн. евро, което представлява 69% от общия бюджет по схемата.

 

Анализите на браншовите организации показват, че 42% от средствата за сектора трябва отидат при производителите на плодове, а 58% - при производителите на зеленчуци и картофи. Трифонов припомни, че според вече разписаното от бившия земеделски министър разпределение по схемата, за производителите на плодове и зеленчуци са предвидени под 40 млн. евро или 33% от общия бюджет по схемата.

 

Слави Трифонов е категоричен, при запазване на сегашното разпределение на средствата по схемата, сектор Плодове и зеленчуци е обречен на изчезване в близките до три години.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!