Ковид кризата, съпроводена от напрежението в Украйна, се отразиха изключително негативно на европейското селско стопанство и на земеделските производители. И въпреки финансовите инжекции от Европа, които трябваше да вдигнат сектора на крака, у нас редица стопанства не можаха да дочакат кризисните пари и ликвидираха бизнесите си, градени с години.

Гласувайте: На какви площи и култури залагате за тазгодишната реколта?

Освен с допълнителна извънредна помощ Брюксел препоръчва на страните членки да въведат и данъчни облекчения. Едната възможност е намаляване на ДДС на храните, докато другите облекчения са по линия на осигуровките, които за земеделците временно могат да бъдат намалени или пък да се покрие част от разходите за заплати и осигуровки на работниците без значение дали са на постоянен или еднодневен трудов договор.

Темата за намаляване на ДДС на храните не е нова за сектора. Ще има ли обаче политическа воля този път, това да се случи на практика?

“Отдавна искаме намаляване на ДДС за храните, обратно начисляване, нулева ставка. Това би било добър тласък за земеделието. Всички страни намалиха, а и продължават да намаляват ДДС за храните. У нас все още е 20%”, коментира за Агри.БГ Димитричка Търпанова, заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз (ДОС).

Именно заради кризата, свързана с Covid-19, ДДС беше намален на 9% за ресторантьорски и кетъринг услуги.

“Намалиха ДДС за ресторантите, а за нас не могат - за хората, които предлагат здравословна храна на нашето население. Притеснението ни е свързано най-вече със свития пазар. Когато хората нямат пари и е криза, това, което ще си купят най-малко, са български плодове и зеленчуци. По този начин се ограничава потреблението”, категорична е Търпанова.

Сектор “Плодове и зеленчуци” предлага и данъчна ваканция за приоритетните сектори. Какво означава това?

“Трябва да се помисли върху освобождаване на приоритетните сектори от данък печалба на субсидиите за няколко години. Това е голямо перо и искаме данъчна ваканция за тях. Ние получаваме субсидии, а държавата автоматично си прибира 15%. Има много европейски страни, които не облагат субсидиите с данък. Брюксел разрешава това и нашата държава също може да го направи”, обясни зам.-председателят на ДОС.

По думите й тези средства ще бъдат пряко подпомагане за производителите.

“В момента кризисните мерки в България се разглеждат много бавно, което води до намаляване на ефекта от тях. Затова решенията трябва да се вземат по-бързо, за да имат ефект”, заключи Димитричка Търпанова.