Два месеца преди изплащането на ренти складовете със зърно в Добруджа се пукат по шевовете. В тях има непродадена реколта от пшеница, слънчоглед и царевица. „Няма пазар, всичко е затихнало. Постоянно излизат справки и доклади, в които се казва, че в цяла Европа няма царевица, дори в САЩ, но въпреки това цена няма. Няма и за слънчогледа“, коментира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от слънчоглед за 2022 г.?

Реколтата от слънчоглед е прибрана при среден добив от 257 кг/дка. Цената на зърното от пролетта до момента се срина почти двойно. При царевицата въпреки сравнително по-ниските средни добиви от 572 кг/дка, търговия също няма. Мнозина от земеделците споделят, че вече най-важното е да изпразнят складовете и да реализират стоката, независимо от цената. 

„Имаме два месеца до изплащането на рентите. Всички хора чакат, тъй като имат един куп разходи, които тази година са високи. Инфлацията е огромна и се надяват“, описва ситуацията Радостина Жекова и пояснява:

„Ако ние не си продадем стоката, нищо няма да има значение - заплахи, оплювания. Ще даваме зърно вместо пари, имаме достатъчно“. 

В зависимост от добивите земеделските стопани са готови да дадат от 100-110 до 180 лв./дка, показват първите прогнози за размера на рентите в Добричка област. В същото време обаче зърното стои в складовете и приходи няма. „В договорите пише парично или в натура. Който има претенции, нека да дойде да си вземе зърно – слънчоглед, царевица, пшеница, всички колеги сме на един хал. Ако не продадем, няма какво да дадем. Но нали се сещате, никой няма да иска зърно“, допълва още Жекова. 

Ситуацията на пазара се обърка още през май с допускането на украинско зърно без мито в ЕС. „Всички трябва да сме поставени в реални условия. Когато допуснеш играч, който няма нищо общо с реалността на пазарната икономика, в която ти работиш, то това вече не е пазарна икономика. Това е геноцид!“, възмущава се производителката. Тя допълва, че вече има официален внос на украинско олио у нас, за разлика например от Турция, в която са въведени защитни мита.