Реколтата от орехи тази година не беше добра. Прибрахме само една трета от това, което трябваше да получим, коментира Георги Василев, председател на Национална асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове, за Агри.БГ.

Прогнози: По-слаба реколта от орехи очакват в Добруджа

И тази година работата им е била затруднена от късните пролетни студове и сланите, както и от липсата на дъжд след това. 

„Промяната на климата влияе доста. Продължителната суша не позволи на ореха да разпука зелената обвивка и да можем да го приберем. По този начин кампанията се удължи и донесе повече разходи за охрана и за прибирането,“ обясни производителят, който се грижи за 2500 дка с орехи в района на Казанлък.

По думите му тазгодишните цени са малко по-високи – с около 1 лев. Цената варира според качеството, но е в рамките на 17–18 лв./кг без ДДС.

„По принцип нямаме проблеми с реализирането на продукцията. Продаваме главно на нашия пазар. Изнасяме, но в малки количества. Въпреки всичко цените, на които изнасяме, не само по-добри отколкото тези на родния пазар,“ коментира орехопроизводителят.

Георги Василев: „На декар трябваше да получим по 120–160 кг орехи. А прибрахме 30% от това – по 40 кг от декар, даже на места няма и толкова.“

Както всички свои колеги и той се сблъсква с проблема с липсата на работна ръка при прибирането на реколтата и после при преработката.

„Проблем има и с вноса на ядки на по-ниски цени. Основно се внася от Украйна, където заплащането е по-ниско. У нас има по-високи стандарти на работа, очаква се повишаване на минималните работни заплати и на осигуровките на земеделските производители. Това за нас означава по-високи разходи и по-висока себестойност на продукцията,“ обяснява производителят.

По негови наблюдения преди 2–3 години е имало драстично увеличение на броя на ореховите градини, което се е дължало на получаваното тогава обвързано подпомагане.

„След като спря това плащане, съответно бумът го няма. То не беше и правилно разпределено според възрастта на градините. Това обвързано подпомагане трябва да го има, но трябва да се следи по-стриктно. Да бъде за градини и овощни видове, които наистина плододават, а не за новонасадени. Тогава няма да има проблем и всеки ще си получава това, което е набрал като килограми,“ убеден е Василев.

Според него друга несправедливост за производителите на черупкови плодове е, че те не получават подпомагане за зимни пръскания и за измръзвания, въпреки че и трите култури – орехи, лешници и бадеми, са податливи на сланите и ниските температури напролет. 

„Постоянно се стараем като Асоциация да водим такива разговори и се надяваме през новия Програмен период да има нещо предвидено и за нас. Това е несправедливо, защото ние не сме поставени пред еднакви условия на работа като останалите производители,“ недоволства председателят.