Андрей Ярмак, икономист към ФАО, на страницата си във Facebook сподели впечатленията си от пътуване в САЩ. Конкретно, той дава пример с градини с орехи. Специалистът е направил няколко извода, пише изданието EastFruit.

Родните производители на ядки са на кръстопът

1/ Резитбата – тя е враг на ореховата градина. Да, до този извод сега са стигнали учени от UC Davis, водещ университет в света в областта на отглеждането на орехи.

2/ Експериментална градина без резитба неочаквано дори за учените е дала 3 тона реколта на хектар. Само през първата година е била осъществена минимална резитба – за формиране на короната.

3/ Икономията се оказала колосална преди всичко заради разходи за работна сила. Когато не се налага резитба, няма разходи за работници на полето. Сега в експерименталната градина изобщо не се осъществява ръчен труд.

4/ Благодарение на отпадането на резитбата градината по-бързо е встъпила в плодоносене и е дала по-богата реколта до постигането на оптималния период за най-висок добив. Това означава, че този подход осигурява по-бързо възвръщане на инвестициите.

5/ Други интересни особености – напояването е било не капково, а с пръскачки. Активно се използвали различни сензори за контрол на напояването.

Ярмак отбелязва още, че био орех в САЩ на практика не се отглежда. Местните учени казват, че е трудността идва от невъзможността да се осигури достатъчно азот.

Американските фермери разказват на свой ред, че хладните нощи са гаранция за богата реколта. Допълват, че биха могли да събират по 7-8 тона, ако нощем било по-студено. В името на успеха орехът трябва да се отглежда на места, където нощите са прохладни.

Подробности за ореховите плантации в Калифорния може да откриете във видеото: