По време на пандемията продажната цена на продукцията ни беше с 50 % по-ниска от очакванията ни. Продавахме продукцията си под себестойността ѝ, споделя пред Агри.БГ оранжерийният производител от Мало Конаре Десислава Кабурова.
Тодор Ванев: Не кризисните мерки ще спасят сектора, а дългосрочните инвестиции
През 2019 г. младата зеленчукопроизводителка изгражда 10 дка модернизиран оранжериен комплекс с краставици. Първата ѝ зимна реколта се оказва потърпевша от засилващата се криза в сектора заради коронавируса. Тогава Деси пише отворено писмо в защита на българската продукция, в което посочва, че най-силно засегнати от кризата ще са оранжерийните производители и тези на полето.
„Беритбата на зимната ни реколта и реализацията на продукцията ни на търговския пазар съвпадна с началото на кризисната ситуация с пандемията. Ниската продажна цена, големите разходи, направени основно за отопление и заплати, неконтролираният внос на нискокачествена продукция - всичко това ни постави на ръба на оцеляването“, разказва фермерката.
Според Деси „държавата измисли нефункционираща мярка да преведе субсидия на търговските вериги за продажба на българска продукция, която не е пряка подкрепа за производителите“, но изискванията за задължително присъствие на българска стока в тези магазини е добра заявка за политика в правилната посока – превес на българското производство.
Десислава Кабурова: „До момента мярката не работи кой знае колко добре, но все пак има комуникация в двата сектора. Мисля, че първата година ще бъде трудна, но след повече усилия от страна на министерството, с дадени компромиси, нещата ще се канализират. Аз лично смятам, че земеделското министерство трябва да раздели сектор "Зеленчукопроизводство" на две и да предприеме конкретни мерки и по двете линии:
1. Да помогне на по-големите да се модернизират в производство - сортиране, пакетаж, охлаждане на продукцията и транспорт до складовете на големите вериги. В този тип производство трябва да се налеят повече средства и да се увеличи контролът.
2. Да се обяви една целева субсидия за малките производители, като изискванията към тях и задълженията им от бюрократична гледна точка да понамалеят.
По думите на производителката определената ставка за оранжерийно производство по мярката COVID-19 не е еднакво ефективна за всички. Вложенията, технологията и съответно разходите са различни спрямо спецификата на оранжериите, различна е и пазарната реализация.
Десислава Кабурова: „ В сектор "Оранжерийно производство", в частност модернизираните оранжерийни комплекси, има страшно много разходи за отопление и поддръжка.
За обикновените тунелни оранжерии, които са неотопляеми, може би ставката е подходяща, но за мен и моите колеги с модерни оранжерии не е достатъчна.
Нормално е стопаните, които са инвестирали повече и искат да развиват модерно земеделие у нас, да получат повече. Предлагам тези оранжерии да бъдат отделени с по-висока ставка за подпомагане от неотопляемите полиетиленови оранжерии не само в период като този на криза, а по принцип.“
Краставиците на Кабурова са сертифицирани с европейско ниво за качество. Производителката споделя, че залага на висококачествени семена и въпреки че отглежда краставиците конвенционално, прилага и много биологични методи за борба срещу неприятели, както и употребата на био агенти. Деси подкрепя засиления контрол, както проверките на терен в родните стопанства, така и изискванията по отношение на вноса.
Десислава Кабурова: „Подкрепям проверките и контрола по границите и по тържища и борсите в страната. Надявам се те да не са временни.
И ние, българските производители, правим изследвания, но също така спазваме правилата за отглеждане на земеделска продукция.
Стоката, която се внася от чужбина, често е с неясен произход и затова е нужно задължително да се правят проби, за да може да запазим здравето на българските потребители и нашите деца!
В България е строго забранено внасянето на препарати за растителна защита от трети страни, но всъщност се допуска внос на земеделска продукция с недоказан произход и третирана със същите тези препарати, които са забранени в Европейския съюз.
В страната ни се внася много земеделска продукция, която е стара или с по-ниско качество, но се продава като първо такова и е наравно с българската. На фона на това пада продажната цена на родната продукция.
ВИЖТЕ ОЩЕ:
Субсидии за зеленчуци: На декар или на доказан доход?
Фермер: Първата проверка да не е окончателна, а да има още
Турски и украински забранени пестициди ни тровят земята
5 КОМЕНТАРА
26.06.2020
24.06.2020
24.06.2020
24.06.2020
24.06.2020