По време на пандемията продажната цена на продукцията ни беше с 50 % по-ниска от очакванията ни. Продавахме продукцията си под себестойността ѝ, споделя пред Агри.БГ оранжерийният производител от Мало Конаре Десислава Кабурова.

Тодор Ванев: Не кризисните мерки ще спасят сектора, а дългосрочните инвестиции

През 2019 г. младата зеленчукопроизводителка изгражда 10 дка модернизиран оранжериен комплекс с краставици. Първата ѝ зимна реколта се оказва потърпевша от засилващата се криза в сектора заради коронавируса. Тогава Деси пише отворено писмо в защита на българската продукция, в което посочва, че най-силно засегнати от кризата ще са оранжерийните производители и тези на полето.

„Беритбата на зимната ни реколта и реализацията на продукцията ни на търговския пазар съвпадна с началото на кризисната ситуация с пандемията. Ниската продажна цена, големите разходи, направени основно за отопление и заплати, неконтролираният внос на нискокачествена продукция - всичко това ни постави на ръба на оцеляването, разказва фермерката.

Според Деси „държавата измисли нефункционираща мярка да преведе субсидия на търговските вериги за продажба на българска продукция, която не е пряка подкрепа за производителите“, но изискванията за задължително присъствие на българска стока в тези магазини е добра заявка за политика в правилната посока – превес на българското производство.

Десислава Кабурова: „До момента мярката не работи кой знае колко добре, но все пак има комуникация в двата сектора. Мисля, че първата година ще бъде трудна, но след повече усилия от страна на министерството, с дадени компромиси, нещата ще се канализират. Аз лично смятам, че земеделското министерство трябва да раздели сектор "Зеленчукопроизводство" на две и да предприеме конкретни мерки и по двете линии: 

1. Да помогне на по-големите да се модернизират в производство - сортиране, пакетаж, охлаждане на продукцията и транспорт до складовете на големите вериги. В този тип производство трябва да се налеят повече средства и да се увеличи контролът.

2.  Да се обяви една целева субсидия за малките производители, като изискванията към тях и задълженията им от бюрократична гледна точка да понамалеят.

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

По думите на производителката определената ставка за оранжерийно производство по мярката COVID-19 не е еднакво ефективна за всички. Вложенията, технологията и съответно разходите са различни спрямо спецификата на оранжериите, различна е и пазарната реализация. 

Десислава Кабурова:В сектор "Оранжерийно производство", в частност модернизираните оранжерийни комплекси, има страшно много разходи за отопление и поддръжка.

За обикновените тунелни оранжерии, които са неотопляеми, може би ставката е подходяща, но за мен и моите колеги с модерни оранжерии не е достатъчна.  

Нормално е стопаните, които са инвестирали повече и искат да развиват модерно земеделие у нас, да получат повече. Предлагам тези оранжерии да бъдат отделени с по-висока ставка за подпомагане от неотопляемите полиетиленови оранжерии не само в период като този на криза, а по принцип.“

Краставиците на Кабурова са сертифицирани с европейско ниво за качество. Производителката споделя, че залага на висококачествени семена и въпреки че отглежда краставиците конвенционално, прилага и много биологични методи за борба срещу неприятели, както и употребата на био агенти. Деси подкрепя засиления контрол, както проверките на терен в родните стопанства, така и изискванията по отношение на вноса.

Десислава Кабурова:Подкрепям проверките и контрола по границите и по тържища и борсите в страната. Надявам се те да не са временни.

И ние, българските производители, правим изследвания, но също така спазваме правилата за отглеждане на земеделска продукция.

Стоката, която се внася от чужбина, често е с неясен произход и затова е нужно задължително да се правят проби, за да може да запазим здравето на българските потребители и нашите деца! 

В България е строго забранено внасянето на препарати за растителна защита от трети страни, но всъщност се допуска внос на земеделска продукция с недоказан произход и третирана със същите тези препарати, които са забранени в Европейския съюз. 

В страната ни се внася много земеделска продукция, която е стара или с по-ниско качество, но се продава като първо такова и е наравно с българската. На фона на това пада продажната цена на родната продукция.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Субсидии за зеленчуци: На декар или на доказан доход?

Фермер: Първата проверка да не е окончателна, а да има още

Турски и украински забранени пестициди ни тровят земята