Хранителните вериги отново са недоволни и протестират срещу решенията на министъра на земеделието Десислава Танева. След като ведомството прокара в Министерски съвет постановление, с което задължи хипермаркетите да обособят площи за регионални стоки и настрои срещу себе си търговците, временно нещата се бяха поуспокоили и беше достигнато привидно примирие.

БАБХ започва да проверява веригите за български храни

Причина за новото брожение е излязлата на 12 юни поправка във вид на Постановление 118, с която се прави ново изменение на Постановление 70 на МС. Тя предвижда 90% от площта за излагане на някои млечни продукти (кисело мляко, заквасена сметана, пастьоризирано прясно мляко, бели саламурени сирена, цедено мляко, катък, кашкавал, извара и кефир) да бъде за продукти, произведени от български производители от 100% сурово мляко.

По този повод Сдружението за модерна търговия, което обединява най-големите вериги за хранителни стоки в страната, разпространи изявление, в което порицава действията на Министерството. Според него в момента при някои от изброените млечни продукти предлагането е дори над 90%, при други е под този процент, а количествата се определят единствено на базата на потребителското търсене.

Само за месец и половина Постановление 70 на Министерския съвет от 2020 г. беше променено два пъти и отново е налице груба намеса в дейността на търговските вериги, оплакват се те. В същото време несъобразените текстове на Закона за управление на агрохранителната верига, както и инструкцията на БАБХ за допълнителни пестицидни проверки на вносните плодове и зеленчуци водят до липсващи стоки по борсите, повишени цени и протести, смятат търговците.