Вече са ясни ставките на помощта, за която българските фермери могат да кандидатстват по кризисната мярка COVID-19. При говедата тя ще е 53 лв. на животно.

Субсидии по мярка COVID-19: Вижте ставките за всички сектори

Агри.БГ разговаря по темата с Тодор Ванев, който отглежда 300 млекодайни крави и 100 телета в своята ферма в Раковски. По думите на говедовъда ставката за подпомагане по тази мярка e малко, но не това е големият проблем на родното животновъдство:

Тодор Ванев: „У нас на всеки не му стигат парите. На мен пък хич, понеже стопанството ми е голямо и правя сериозни инвестиции за изграждане на нова ферма. Истината е, че лично аз не се оплаквам. Бизнесът ми е стабилен и нямам регистрирани някакви сериозни загуби по време на извънредното положение.

Но мярка COVID-19 ще е спасителен пояс за много други животновъди, особено за малките стопанства с несигурен пазар. За тях тази ставка е недостатъчна, можеше да е поне 100 лв. на глава.

50 лв. са 25 евро, което е доста минимална сума. Разходите по едно животно са сериозни. Има месеци, в които се харчат повече пари за лекарства, фуражи и т.н. На стопаните, които са претърпели сериозни загуби, тази сума ще им е крайно недостатъчна, за да се възстановят."

Ванев е благодарен, че в неговото стопанство не е имало болен от коронавирус, което според него сериозно би затруднило работата, тъй като животните не разбират от карантина. Във фермата и мандрата на производителя работят общо 20 души. По негови думи никой не е останал с по-малко заплащане или без работа заради кризата.

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

А това е така, защото е изградил устойчив бизнес, който да устои на непредвидени ситуации. Преди години Ванев изгражда своя мандра, за да затвори производствения цикъл. Има и траен пазар за стоката си.

Тодор Ванев: "Миналата година закупих нова ферма и там инвестирам. Изграждам с пари на кредит и не е лесно, но винаги съм казвал, че ако правиш нещо, трябва да го правиш както трябва. 

В такива моменти на криза много си проличава кой е инвестирал дългосрочно и кой просто иска временно едни пари.

По думите на животновъда един от най-големите проблеми на сектора е трудният процес на модернизиране за много от стопаните и изграждането на дългосрочна стратегия. Така, при всяка криза тези фермери са уязвими, а много от тях не оцеляват.

"Всяко стопанство е различно. Много зависи с какви цели се работи. Много хора работят ден за ден, няма какво да се лъжем. Още е така. 

Моето стопанство залага на добра генетика и висок млеконадой. Стопанството ми е модернизирано и с подбрани животни. 

Започнал съм 15 години след много колеги, а сега съм с 15 години пред тях. У нас трудно се модернизираме, а това е единственият начин да успееш. В нашия район има около 30 ферми, от тях само 2-3 се развиват", каза за финал Ванев.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Субсидии за зеленчуци: На декар или на доказан доход?

Пчелар: Годината ще е кризисна

Субсидии: Ще има ли нови правила в периода на преход?